Even geduld...

Opdrachten

Wanneer U, na een vrijblijvende kennismaking, zou hebben besloten tot het laten maken van een portret door Rob, zal hij met U een afspraak maken voor een uitgebreide fotosessie en het bespreken van uw wensen wat betreft afmeting, compositie, kleur, achtergrond en eventuele attributen. Met behulp van de foto's uit deze reportage maakt hij één of meerdere schetsvoorstellen in de vorm van een collage. Samen met hem bepaalt U het definitieve uitgangspunt voor het schilderij qua uitdrukking en compositie. Na dit voortraject volgt pas de start van het schilderij zelf: na de schets en imprimatur op doek volgt de onderschildering, ook wel toonschildering genoemd: het geheel is hier uitgevoerd in bruin en wit: alle schakeringen tussen licht en donker vormen samen al een goed beeld van hoe het schilderij gaat worden; alleen is er nog geen kleur toegevoegd.

Vervolgens volgt het afschilderen in meerdere lagen transparant en dekkend. Aangezien de olieverf tussen deze lagen steeds moet drogen, kan dit stadium soms uitlopen tot meerdere weken. De laatste laag voor oplevering is een retouchevernis. Geheel afhankelijk van de aard en omvang van de opdracht neemt het totale werkproces enkele weken tot maanden in beslag. Soms is er sprake van een wachttijd voor hij met een opdracht kan beginnen. Ongeveer één jaar na de voltooiing van het schilderij kan de slotvernis pas aangebracht worden: de oliën zijn dan pas zodanig droog, dat de verfhuid kan worden afgesloten met deze vernis. Het aanbrengen van deze vernislaag hoort bij de service van de opdracht.

Potlood en kleurpotlood tekeningen nemen minder tijd in beslag. Afhankelijk van het onderwerp en het aantal personen zal de vervaardiging zo'n twee tot vier weken duren.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Rob de Vries