Even geduld...

Wie is Rob de Vries

Het begin

Ik ben al gefascineerd door het Fotorealisme sinds eind jaren 70. Ik weet het nog goed, ik zat in het examenjaar van de middelbare school en had tekenen en kunstgeschiedenis als examenvak. In het kunstgeschiedenis boek zag ik een afbeelding van een schilderij van een Airstream, zo'n glimmende Amerikaanse caravan. Ik was verbijsterd, ik had zoiets nog nooit gezien. Ik dacht bij mijzelf "er zijn dus kunstenaars die schilderijen maken die precies op foto's lijken".

Dat wilde ik ook...

In de tussentijd

Ik was al zo lang als ik mij kan herinneren aan het tekenen en schilderen en iedereen vond dat ik dat zo goed kon en raadde me aan om naar de Grafische school te gaan. Dat heb ik gedaan maar echt veel tekenen en schilderen deed ik daar niet. Wel was het een geweldige tijd waar ik vriendschappen voor het leven gesloten heb en heel belangrijk, nauwkeurig heb leren werken. Want nauwkeurig moet je wel zijn als je Fotorealistisch wil schilderen en over een eindeloos geduld beschikken.

Ondertussen heb ik voor verschillende reclame- en ontwerpbureaus gewerkt. Ik was ik nog wel aan het schilderen maar wat er op het doek kwam was niet wat ik in mijn hoofd had. Dit was de tijd voor internet, waar je alles kunt vinden wat je zoekt. In de bibliotheek waren een paar schildertechniek boeken en daar stond niets in over Fotorealisme.

Ik stortte mij toen helemaal op de fotografie. Uren zat ik in mijn doka mooie zwart-wit foto's af te drukken. Totdat de computers en Photoshop hun intrede deden. Zowel op mijn werk als in mijn vrije tijd was ik daar mee bezig en werd ik op een gegeven moment de "pixelkoning" genoemd.

En nu, Fotorealisme met een vleugje nostalgie

Aan het begin van dit millenium heb ik mijn potloden, penselen en tubes verf weer afgestoft en ben fanatiek aan het werk gegaan. Een cursus 17de eeuwse schildertechnieken gevolgd en heel veel geleerd door vragen te stellen aan kunstenaars die ik op internet vond.

Sinds 2003 ben ik full-time met Fotorealisme bezig. Ik werk in een aantal verschillende series zoals "Geef mij maar Amsterdam!" en "Herinneringen aan een fijne jeugd".

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Rob de Vries, kunstenaar